Köhögés

Makacs köhögés – a visszatérő hörgőgyulladás kezelése

Milyen sokszor is panaszkodnak az óvodát kezdő gyerek szülei: "Épp hogy csak egypár napig van az óvodában, és máris újra ledönti valami a lábáról." Az első, de lehet, hogy még a második télen is sok gyerek így van ezzel. Ez természetes folyamat, melynek során megerősödik az immunrendszerük. Később jó esetben már nem betegszenek meg olyan gyakran. A kisebb náthát pedig kellő gondossággal és körültekintéssel lázcsillapítók és antibiotikumok nélkül is ki lehet kúrálni.

A visszatérő hörghurut banális náthával kezdődik. (Latin neve, a katarrhus annyit jelent: lefolyás). Ilyenkor az orr, a melléküregek, a középfül kürtjárata vagy a dobüreg gyulladt, illetve nyákkal telítődött. Gyakran érintett a torok nyirokgyűrűje is: a torokmandulák, a garat oldalának és hátoldalának nyirokszövetei. Ha a hurutos fertőzés leszáll, begyullad a légcső (tracheitisz) és a hörgők nyálkahártyája (bronchitisz) is. Ha a légcső bejárata, azaz a gége érintett, a gyerek bereked. A mélyebb szakaszok gyulladása köhögéshez vezet. Ilyen fertőzéseknél a kicsi egy–három napig lázas. Néha a vírusos betegségekre jellemző kétpúpú lázgörbét is megfigyelhetjük: a rövid, általában észrevétlenül lezajló kétnapos hőemelkedést – egy nap szünet után – háromnapos, magasabb láz követi.

Figyelem!

Ne ijedjünk meg rögtön a láztól! Ha a gyerek általános állapota jó, akkor három napig kezelhetjük magunk is.
Ld.a linket: A NAGY GYERMEKKELAUZ
Három napnál tovább tartó, 38,5 °C-ot meghaladó láznál azonban gondolnunk kell arra, hogy az eredeti fertőzés komolyabb lett. Ilyenkor forduljunk orvoshoz! 

Otthon a kisebb testvér is gyakran megfertőződik, az anyák úgy gondolják, a kicsi védekezőképessége túl gyenge. Lehet, hogy még nem túl erős, ám később ők lesznek az egészségesebbek, stabilabbak, mert különösen intenzív küzdelmek során győzték le a fertőzéseket, s ettől ellenállóak lesznek.

A heveny légcsőhurut után sokszor több hétig is eltarthat, mire a hörgők nyálkahártyája megnyugszik, teljesen regenerálódik. Ám az óvodás vagy nagycsaládban élő kisgyerek ősszel és télen gyakran ennél hamarabb újra megbetegszik, s ettől úgy tűnik, mintha állandóan beteg lenne. 

Nemcsak a vírus és a bacillus lehet a bűnös

A megbetegedés oka nemcsak fertőzés lehet. A gyerekek gyakran éppen azután betegszenek meg, hogy előző nap legurultak a lépcsőről, születésnapi zsúron voltak, sokáig utaztak autóban, hosszabb ideig tévéztek, vagy félnapos bevásárlókörútra vittük őket az áruházba. Sokan nem is gondolnak rá, hogy a két dolog összefügghet egymással. Ilyenkor a a túl sok élmény túlterheli a gyereket, szervezete pedig betegséggel és kényszerpihenővel egyensúlyozza ki a dolgot. A gyerek "betegszabadságot" vesz ki magának.

A baj megelőzése szempontjából fontos a testi-lelki higiéne. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindent sterilre kell fertőtleníteni, hanem úgy alakítjuk a gyermek mindennapjait, hogy ne terheljük túl vele.

A kisgyerek természeténél fogva lelkileg része környezetének, beleolvad, azonosul vele, majdnem mindent szűretlenül felvesz, ami vele és körülötte történik. Egy-egy megterhelő élmény – dühkitörés, egy, a szánkon meggondolatlanul kicsusszant szidalom – visszaveti a gyermeket. Az ilyen "beszűkülés" először lelki, majd testi lehűléshez vezet. Ilyen helyzetekben a melegség – testi és lelki értelemben egyaránt – gyógyító erejű. Amikor szeretetteljesen ápoljuk, lelkileg és testileg egyaránt erősíti, melegíti. Ha a fertőzésre ilyen szemmel nézünk, rájövünk, hogy nem jó lázcsillapítókkal elnyomni és antibiotikumokkal "kikezelni“, mert megerősíteni, harmonizálni kell a gyermek egész alkatát. Minél gyakrabban lép fel banális fertőzés, annál inkább igaz ez.

Szövődményekkel sokkal ritkábban kell számolni, mint amilyen gyakran orvosok és betegek riogatják vele egymást. Az óvatosság jó, a félelem viszont rossz tanácsadó. A legtöbb hurutos fertőzés gondos ápolással magától, szövődménymentesen gyógyul. Az ilyenkor alkalmazott gyógyszerek, melyek a tüneteket elnyomják (lázcsillapítók, köhögéscsillapítók és a "biztonság kedvéért" adott antibiotikumok), megterhelést jelentenek a szervezet számára. Két-három hétnél tovább tartó köhögést mutassunk meg az orvosnak, ha bizonytalanok vagyunk.

Köhögést enyhítő tippek 

Biztosítsunk a gyereknek kellő nyugalmat! Ne tegyük ki izgalmaknak, ne adjunk neki bonyolult és műanyag játékokat, melyek erősen igénybe veszik érzékszerveit! A tv és az elektronikus játékok betegség idején tabut képezzenek!

Csökkentsük a cukor, a tej és a dobozos gyümölcslevek adását, legjobb, ha most teljesen el is hagyjuk őket. Adjunk sok kellemesen fűszeres, meleg levest, teákat!

Öltöztessük rétegesen és melegen a gyereket, sehol se legyenek hézagok (pl. a boka vagy a derék körül)!

A levegő friss, ne túl száraz legyen (kb. 50%-os nedvességtartalmú és 20 fok körüli). A spasztikus, görcsös köhögésnél akár hidegebb is lehet, de ekkor különösen ügyeljünk az öltözékre! Néhány csepp levendulát, citromfűolajat, kakukkfűvet vagy mentaolajat cseppentsünk egy tálkába, és tegyük a fűtőtestre. Ne legyen az olaj túl sok, mert ingerli a nyálkahártyákat.

Inhaláltassunk kamillafőzetet – kissé macerás, ám nagyon hatékony. Sokat segít az emelkedő hőmérsékletű lábfürdő. Alkalmazhatjuk kúraszerűen is (3-4 hétig) az immunrendszer erősítésére.

A köhögést csillapítja a mellkas bekenése 10%-os levendulaolajjal. Heveny stádiumban a citromos, túrós vagy krumplis pakolás is segít.

Adjunk meleg gyógyteákat: martilapu, lándzsás útifű, kankalingyökér, hársfavirág, csipke, kakukkfű, ánizs, vadárvácska, fehér mályva gyökere, kökényvirág (bodzaszörppel és némi citrommal) keverékét ajánljuk.

A borostyán levelének kivonata nyákoldó és enyhe jódtartalmának köszönhetően fertőtlenítő hatású.  Ám csak a száraz köhögés kezdetén 1-3 napig adjuk nagyobb mennyiségben, amíg fel nem szakad a nyák, utána értelmetlen, sőt fenntartja a nyáktermelést.

Általános immunerősítésre nincs szükség, divatjelenség. Maga a fertőzés elegendő teret biztosít a gyakorlásra. 

A homeopátiás alkati szerek közül csak néhány: Phosphorus, Sulfur, Bryonia, Spongia, Tart. stib., Drosera, Stibium sulf. aurantiacum. 

Köhögést csillapító mellkas-pakolás 

Így készíthetünk 10%-os olajat bedörzsöléshez és pakoláshoz 9 egység (pl. csepp, ml) olíva-, mandula- vagy (hidegen préselt bio-) napraforgóolajba 1 egység tömény illóolajat csepegtetünk. Ezt a keveréket meleg kezünkre csepegtetjük, és nyugodt mozdulatokkal felvisszük a gyerek hátának bőrére, ahonnét a tüdő nagy része jobban elérhető.

A borogató pamutkendőt úgy csepegtessük teli olajkeverékkel, hogy a cseppek épp összeérjenek. Felmelegítve rakjuk aztán a gyerek hátára. Erre jön még egy réteg gyapjú (pl. sál). Hagyjuk rajta nyugodtan órákon át, sőt akár egész éjjel is rajta maradhat.

Az asztma előfutára?

Asztmás lesz-e a gyerek? A rendelőben gyakran teszik fel ezt a kérdést, ha a gyerek régóta köhög, vagy gyakran kap hörgőgyulladást.

A spasztikus (görcsös vagy elzáródásos) bronchitisznél (hörgőgyulladásnál) a gyerek kilégzése erőlködő, megnyúlt; felfúvódott mellkassal és orrszárnyi légzéssel jár. Eközben lehet levert, vagy egészen vidám is. Az orrból kilégzéskor zörejek hallhatók: halk sípolás és apróhólyagú szörtyögés keveréke, ami forrásban lévő víz sercegéséhez hasonlít. Ilyenkor a levegő útját a hörgőcskék nyálkahártyájának duzzanata, a nyálkahártya termelte szívós nyák és a hörgők simaizomzatának összehúzódása, görcse szűkíti be. Az egészet általában náthával, torokgyulladással kezdődő, ártalmatlan felső légúti hurut váltja ki, mely leszállva az alsóbb légutakat is megbetegíti.

Szerencsére nem minden gyerek (csak minden ötödik!) lesz asztmás, akinek bronchitisze obstruktív lesz! A dundi csecsemők sokkal hajlamosabbak rá. Sokan óvodába, majd iskolába kerüléskor, de legkésőbb kamaszkorban kinövik e hajlamot.

Fontos! Az első alkalommal, ha ilyen tünetekkel találkozunk, forduljunk orvoshoz, hogy megtanuljuk megítélni az állapot súlyosságát! Néha a csecsemők élénkek, vidámak, jókedvűek, mégis komolyan kell venni a bajt! 

Extra tipp

Az egyik leghatékonyabb otthoni kezelés a frissen őrölt gyömbér- vagy mustármagos mellkaspakolás. Erős hatású, ezért csak négy hónapnál idősebb gyerekeknél alkalmazható, és olyanoknál, akik nem hajlamosak allergiás bőrreakciókra. A pakolás serkenti a mellkas bőrének vérellátását, ami reflexesen fokozza a légzést, fellazítja a letapadt váladékot (amit a gyerek így könnyebben felköhöghet), oldja a hörgők izomzatának görcsét.

A gyömbéres pakolás kevésbé csíp és melegebb is, mint a mustármagos.