P.E.A.N.U.T. módszer leírása

Ezt a módszert a megnagyobbodott orrmandulák és a savós középfül folyadék-gyülem kezelésére állítottam össze, hogy megelőzhetőek legyenek vele műtéti, antibiotikumos, láz- és fájdalomcsillapítós kezelések.

P.E.A.N.U.T. módszer pdf download

Összefoglaló: Klikk ide

Dobüregi szellőztető gyakorlatok: Klikk ide

Orrhigiéne, orrspray használata: Klikk ide

A gyömbér-poros lábfürdő úgy készül, hogy a gyerek lehetőleg térdig beteszi a lábát egy jó meleg vízzel telt vödörbe vagy szennyestartó műanyag edénybe. Eközben egy kicsi (15-20 cm átmérőjű) láboskába 2-3 dl vizet teszünk, és felforralunk. Miközben melegszik a víz, kanalanként (3-4 EK) csomómenetesre belekeverjük a gyömbérport. Amikor a víz elkezd forrni, a por pépessé sűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről és belekeverjük a lábfürdő vizébe. Néhány perc múlva elkezd kimelegedni a gyermek. Amikor viszketni, csípni kezdi a gyömbér a lábát, és megjelenik homlokán az első csepp izzadtság, akkor fejezhetjük be. Meleg vízzel lemossuk a gyömbért, és kis olivaolajjal bekenjük, majd ágyba fektetjük.

Lábfürdő sós vízzel, emelkedő hőmérséklettel: este lefekvés előtt végezzük. A gyerek melegen fel van öltözve, csak a nadrágszárát húzzuk fel. Az edény akkora legyen, hogy a két talp teljesen és kényelmesen felfeküdhessen a talapzatán, és olyan magas, hogy majdnem térdig érjen.  Annyi vízzel kezdünk, hogy kb. a vádli közepéig érjen. Az oldat: 2%-os sóoldat (pl. 10 liter vízbe 20 dkg sima konyhasót oldunk fel). 35ºC-nál (mérve, nem saccolva!) kezdjük, 10 perc alatt forró víz lassú hozzáadásával 39-40ºC-ra emeljük a hőmérsékletet. Utána még 5 percet várunk. Megjegyzés: egy kevés levendula hozzáadásával megnövelhetjük a lábfürdő nyugtató hatását. Leszárítva, gyapjú zokniba bújva gyerünk az ágyba.