Húgyúti fertőzés

Felfázás

Gyakori vizelési inger, vizeletürítéskor jelentkező fájdalom, büdös vizelet kíséri.

Oka: anatómiai eltérés, meghűlés (különösen a lábak és a medence), lelki feszültség, korábbi nátha vagy bélfertőzés.

Alkatilag azok hajlamosak rá, akiknek labilis a hőháztartása (gyakran hideg a kezük-lábuk nem fáznak akkor sem, ha lehűlnek). Nemegyszer találunk köztük olyanokat, akiknek gyakorta felső légúti fertőzése van, fül-orr-gégészeti szövődményekkel. A bélflóra rendezetlensége, a gyakori cukorfogyasztás és a kevés folyadékbevitel szintén hajlamosító tényezők.

ÉRDEKES! Más megközelítésben: az illető hőszervezete (mint a szellemi-lelki élet hordozója) nem tudja kellően áthatni a test alsó részét. A heveny gyulladás pedig olyan kísérletnek tekinthető, mely igyekszik ezt a gyengeséget leküzdeni. A természetes módszerekkel történő kezelés célja az, hogy a gyógymód hatására ne károsodjanak a szervek, ám általa és utána kiegyensúlyozott és stabil működés jöjjön létre.

JÓ TUDNI: az E. coli nevű baktériumok egészséges gyerekeknél és felnőtteknél a bélflóra természetes részét képezik, azonban a húgyutakban már nem helyénvalók. Azon, hogy ezek a baktériumok ne kerüljenek nagy számban az alsó húgyutakba, és onnan ne jussanak fel a vesébe, az immunrendszer és a szervezet anatómiai felépítéséért, működési egyensúlyáért felelős erők munkálkodnak. Ha ezek blokkoltak vagy a kelleténél gyengébbek, akkor hatolhatnak be idegen kórokozók olyan helyre, ahova különben nem tartoznak. 

A kezelés különböző síkokon történhet

A pH-PENDULUM method® egy innovatív, bevált és biztonságos módszer, ami követi a test természetes ritmusát.

A húgyúti szervekhez kapcsolódó hőszervezet  serkentésével, vagyis melegítő külső beavatkozásokkal (lábfürdők, pakolások). Figyeljünk a kellően meleg öltözkődésre és táplálkozásra is. Gyógyszerként foszfor adható potenciált formában.

Az immunrendszer (rossz helyen lévő baktériumokkal szemben) működésének erősítése növényi (Thuja, Dulcamara, Juniperus) szerekkel, Mercurius vivus-szal, vagy a baktérium megfelelő nozodájával.

A lelki érzékenység és fájdalomérzet csökkentése homeopátiás állati készítmények által (Cantharis, Apis, Lachesis) történhet. Ám lényeges a szervezet lelki erejének harmonizálása, erősítése is. Akármilyen furcsán hangzik is, ide tartozik a családi konfliktusok oldása, az idegességgel és a túlzott intellektuális ingerekkel való helyes bánásmód elsajátítása is.

A szervképző erők serkentése (Argentum, Equisetum, Solidago, Vesica urinaria ...)

Ha így építjük fel a kezelést, akkor a beteg öngyógyító erejét támogatjuk, irányítjuk, serkentjük először. 

A szövődménymentes fertőzések kezelése

A hólyagtájra tett előmelegített eukaliptuszolajos kendő ellazítja a feszült, ingerelt izomzatot, csökkenti a fájdalmat, aktiválja a helyi immunrendszert, melegít.

Elkészítése: egy csepp koncentrált illóolajat felhígítunk 9 csepp olíva- vagy napraforgó olajjal, ezt a keveréket csepegtetjük pamutzsebkendőre.

Ilyenkor ajánlatos naponta gyerkeknek 1, felnőtteknek 2 liter meleg teát meginni. 

Mely teafüvek jönnek még szóba?

  • Medveszőlőlevél, áfonyalevél, áfonyabogyó, porcikafű, vadárvácskafű, porcsinfű, nyírfalevél, kerekrepkényfű, kamillavirág, iglicgyökér, fagyöngy, tarackgyökér, cickafarkfű, édesgyökér.
  •  Az Aktimuntea különösen alkalmas e fertőzések kezelésére.
  •  Természetesen az édes grépfrútmagkivonat, az Echinacea és a macskakarom is szóba jön heveny esetben.
  •  Használhatunk gyógynövényes összetételű kivonatot is.

A kamillás ülőfürdő is jó, mert fájdalomcsillapító hatása mellett gyulladáscsökkentő is.

FIGYELEM! Nem szabad elfelejteni a hőháztartás ápolását: uszoda kerülése, meleg zokni, lábbeli, melegítő lábfürdő emelkedő hőmérséklettel, meleg ételek és italok. A gyömbérporos, mustárlisztes meleg lábfürdő igen hatékony. Idült esetekben gyakori a gerinc alsó szakaszának (10-12. mellkasi csigolya) blokkja. Ilyenkor a manuálmedicina, oszteopátia és chiropraktika segít.

A potenciált szerek közül a fentieken kívül leggyakrabban még a homeopátiás sajátvérkezelés, a Sarsaparilla, Lycopodium, Chimophilia, Capsicum, Pareira brava, Acidum nitricum, Acidum phos., Acidum formicicum, Hepar sulf. és Terebinthia jön szóba.

EXTRA TIPP: kúra váltott teákkal

A baktériumok és a vírusok viszonylag szűk pH-tartományú közegre specializálódtak. Ha a pH 1-2-vel megváltozik vagy ingadozik, azt nem bírják, és szaporodásuk leáll, adott esetben el is pusztulnak a kórokozók.

Készítsünk két termoszkannába kétféle meleg teát. Az egyik legyen lúgos (zsurlófű, csalán stb...), a másik savas (zöld tea, csersavas fekete tea ...). Ürítsük ki a hólyagot, és igyunk meg 3-4 dl teát az egyik kannából. Ez a folyadék kb. 1/2 óra alatt leérkezik a hólyagba, és ott megteremti a lúgos vagy savas közeget. Amikor ettől a hólyag megtelt, ürítsük ki, és igyunk meg 3-4 dl teát a másik kannából. Úgy 15-20 perc múlva ürítsük ki még egyszer a vizeletet, hogy lehetőleg ne keveredjen a hólyagba érkező kétféle tea hatása. Így további 15-30 perc után kialakul a hólyagban az ellentétes pH-érték (az ingadozás elérheti a 4-5-öt). Akinek ez túl bonyolult, az napi 3-4x váltsa csak fel a teákat.

JÓ TUDNI!

Gyakran van úgy, hogy a vizeletben nem mutatható ki kórokozó, de még csak fehérvérsejtek sem nagyon. Ilyenkor gyakran valamilyen lelki esemény (feszültség, túlterheltség, baleset, sokk) áll a gyakori vizelési inger vagy fájdalmas vizeletürités hátterében (pollakisuria). Ennek oldására a relaxáció, az akupunktúra, akupresszúra, egyes masszázsok, a kineziológia és a pszichoterápia jön szóba.