Fülgyulladások, orrmandulák

Gyermekkorban sok apróság küzd fülfájással és fülfolyással. A szülők rettegnek a felszúrástól, ám tartanak attól is, hogy nem károsodik-e, a kicsi hallása a sok gyulladás miatt. Mivel kezelhető és hogyan védhető ki a krónikussá válás?

Szakemberek szerint nem fertőzés, hanem a középfül szellőzésének zavara a probléma alapja. Ezért a fertőzéseket elnyomó kezelés nem elég, ugyanis nem támogatja a folyadék kiválasztását és a melléküregek levegővel telítődését. Nem véletlen, hogy az antibiotikumok, orrcseppek és lázcsillapítók tömeges használata óta megnőtt az idült, elhúzódó, láz nélküli, váladékképződéssel járó középfülgyulladások száma.

Születéskor a középfül és a melléküregek folyadékkal és embrionális szövettel telítettek. Még nincs bennük levegő. Csecsemőkorban fontos folyamat a melléküregek levegővel telődése. A folyamat megértéséhez nézzünk néhány érdekességet.

Az emberi test hármas tagozódást mutat:

Fent a fej az idegrendszernek, az érzékszerveknek és a gondolati életnek ad otthont.

Középen a mellkas a ritmikus folyamatoknak (légzésnek, keringésnek) és a hozzájuk kapcsolódó lelki életnek.

Lent a has az anyagcsere-folyamatoknak és az akarati életnek. Ez a hármas tagozódás kicsiben az egész szervezetben fellelhető, így a fej formája is hármas tagozódást mutat.

A csecsemő agykoponyája (fejének felső része) aránylag nagy, pofikája (a fej alsó része) is kifejezetten kerek. Ez az idegrendszer, ill. érzékszervek és az anyagcsere-folyamatok nagy aktivitására utal. Ehhez képest a középső rész (az orrhát, a fül, a melléküregek) viszont csökevényesebbek, ahogy a légzés és a szív ritmusa is bizonytalan még ebben a korban, ahogy ekkor a lelki élet is csíraállapotú.

A fülben is felfedezhető a hármas tagozódás:

A belső fül hámja érzéksejtes, mint az idegrendszer. A középfül középmagas hámmal borított, mint a hörgők. A fülkürt – mely a garatot és a középfület köti össze – csillós hámmal borított, mint a bélrendszer. Nem véletlen, hogy éppen a középső rész, a középfül olyan érzékeny, hiszen még csíraállapotú – mint a gyermek lelke.

Csecsemőkorban a fent és a lent között még nem alakult ki az egyensúly. Az alsó részek (az anyagcsere-folyamatok) hajlamosak feltolulni, a felsők (az érzékszervek közvetítésével) hajlamosak leszállni.

A csíraállapotú középső rész a későbbi egyéniség, személyiség hordozója, a szabad lelki ember fészke. Az árnyalt személyiség (lélek és tudat) legközvetlenebbül a lélegzeten keresztül jut kifejezésre: a beszédben. Az pedig a kilélegzett levegő segítségével hangzik el. Az orrmelléküregek is a légzéskor telítődnek meg levegővel, úgy, mint szopáskor a szívás fázisában.
Mit lát a szülő a gyereken?

A gyerek hallása gyengül, mindent többször kell neki mondani, beszédértése korlátozott lehet, beszéde elmosódott, éjszaka nyitott szájjal horkol, hátraveti fejét (vagy egész törzsét), alvása nem olyan pihentető, ettől kezdeményezőkészsége romlik, napközben ingerlékeny, agresszív, indulatos és sírós.

Eldugult fül, elakadt lelki fejlődés 

A felső légutak betegsége mélyebb kóros folyamat jele lehet, mely az egész gyerekre kihat, nem csak egyes részeire, pl. a középfülre. Ha eldugul a gyermek orra, elzáródik a középfül szellőzése (vákuum vagy folyadék van benne), megváltozik a hallás jellege. A gyerek mást érzékel, mint a valóság, mást gondol a vele történő eseményekről. Ettől másképp kezd el kommunikálni. Környezete erre más választ ad, mint normális esetben. Másként reagálnak rá a gyerekek és a felnőttek, mint addig. Ez megváltoztatja a világról és magáról kialakuló képét, élményét. 

Fontos! Ha tartósan – akár néhány héten át – zavart az orrlégzés, és ezáltal a középfül szellőzése, akkor az zavarhatja a gyermek lelki fejlődését.

A modern antibiotikumok segítségével nagyrészt elkerülhetők a középfülgyulladás súlyos szövődményei: pl. a gennyes masztoiditisz (csecsnyúlvány-gyulladás), ám nem kínálnak egyéni megoldást az alapproblémára, mely a komplex jelenség mögött áll. Szokszor rejtett (fájdalom nélküli) gyulladás folyik le: bár elpusztulnak a kórokozók, de a folyamat nem szűnik meg, a nyálkahártya nem regenerálódik. Ez ismétlődés vagy tünetszegény szövődmény kialakulásához vezethet. Ezért olyan fontos a megelőzés.

Hogyan előzhető meg?

Az immunrendszer erősítésén túl átfogó higiénével, mely magában foglalja

 • a ritmusos életvitelt 
 • a levegőn való mozgást 
 • az egészséges táplálkozást 
 • a megfelelő öltözködést 
 • az érzékszervi ingerek ápolását 
 • a megfelelő lakásklímát. ​​

 

A heveny, szövődménymentes középfülgyulladás kezelése

A gyerek fülkürtje rövidebb, mint a felnőtté, és közel vizszintesen fut. Nyugalmi állapotban falai összeérnek. Csak a szájpad izomzatának (pl. nyeléskori) aktív mozgására nyílik meg. A középfül emiatt hajlamosabb fertőzésre. Különösen érzékeny időszak a fogzás ideje. Ilyenkor a felső légutak visszaesnek a fent leirt „embrionális állapotba”.

Jó tudni: a gyulladás során termelődött folyadék „kimossa” a kórokozókat. Emiatt a folyást nem kell katasztrófának tartani.

A gyulladás szakaszai:

 • az orrgarat nyálkahártyája megduzzad 
 • a fülkürt elzáródik 
 • a középfülben felszívódik a levegő, vákuum keletkezik benne (a dobhártya behúzódik) 
 • savó lép ki a megduzzadó nyálkahártyából (a dobhártya előboltosul) 
 • a kórokozók egyre inkább elszaporodnak benne. 

A gyulladás legtöbbször egyoldali, hirtelen kezdődik, magas lázzal jár. A fájdalom hullámokban jön, hosszabb fájdalommentes szakaszok követik.

Tipp:
a kórlefolyás hullámzó menetét magyarázzuk el a gyereknek is, ettől kicsit megnyugszik és jobban viseli a fájdalmat.

Figyelem!
Kezelésében a szülők önállósága, bizalma fontos, mégis az orvosnak meg kell vizsgálnia a gyereket, és bele kell nézzen a fülébe! Antibiotikum nélküli kezelésnél gyakori (1-2 naponkénti) vizsgálat szükségszerű.

Mit tehetünk?

 • Biztosítsunk kellő nyugalmat, segítsük az alvás (ingerszegénység: tv, rádió kerülése, nyugodt környezet biztosítása). 
 • Megfelelő öltöztetés: a láz emelkedésénél inkább melegen, meleg végtagoknál könnyebb ruhákba öltöztessük. 
 • Adjunk a fület is védő sapkát a kicsire. 
 • Ügyeljünk rá, hogy friss, ne túl száraz levegő (esetleg párologtató) legyen a lakásban. 
 • Sok folyadékot (meleg teákat) adjunk a picinek. 
 • Könnyű, tej-, cukor- és gyümölcslémentes étellel-itallal tápláljuk. 
 • Az inhalálás is segíthet a nagyobbaknál. 
 • A borogatások és pakolások felgyorsítják a gyógyulást, csillapítják a lázat. 
 • A lábadozási időben is óvjuk a kicsit, nehogy visszaessen! 

 

Kezelése

Léteznek nyákoldó szerek, pl. borostyánlevél-kivonat vagy a lándzsás útifű-szirup. 
Orrcseppek: fontosak az orr/fülkürt szellőzésének biztosítására. Lehetőleg ne adjunk szintetikus anyagokat (Nasivin, Novorin...). Inkább próbáljuk meg a tengeri sós öblítést. Léteznek szelíd nyálkahártya-apasztó orrspray-k is (Weleda és WALA Citrus cydonia). Az ingerelt, sebes nyálkahártyára orrbalzsamot alkalmazzunk. 

Fájdalomra: hagymapakolás, meleg kamillavirágos zacskócska a fültájékra, vagy tehetünk rövid időre fokhagymaszeletet az ellenkező oldali könyökhajlatba is. 

Láznál: kamillateás beöntést (30 °C, 50 ml-enként) végezzünk és prizniceljük a picit.

 • Elődomborodó dobhártyánál kőrisbogár-tapaszt kérjünk az orvostól! 
 • Vörös fényű melegítőlámpával kezeljük naponta többször is a kicsi fülét. 
 • Inhalálás kamillafőzettel vagy sós vízzel – főleg nagyobb gyereknél segít.
 • A lábat tartsuk jó melegen! Erre kiváló a meleg lábfürdő (tengeri sóval vagy szódabikarbónával) 
 • Diéta: a cukrot, csokit, tejet, dobozos gyümölcsleveket és nehéz ételeket el kell hagyni, és főzéskor csak enyhe fűszereket (kakukkfű, kömény, ánizs, lestyán) szabad használni. 
 • Meleg teák: legjobbak a bodza, hársfavirág, menta, kamilla, kakukkfű, lándzsás útifű 

Figyelem!
Fülcseppeket lehetőleg ne nagyon használjunk – főleg ne orvosi ajánlás nélkül.

Fontos!
A heveny, gennyes középfülgyulladás kezelése csak orvosi irányítás mellett történhet. Kiegészítésül a fent felsoroltak ajánlhatók. Ilyenkor az utókezelés is fontos. Ne ijedjünk meg, akár 2-3 hétig folydogálhat még a fül, ha felhasad a dobhártya. Utána halláskontroll ajánlatos. 

A megnagyobbodott orrmandula, idült középfülhurut kezelése

Gyakran az antibiotikus kezelések következményeként és/vagy tartós környezeti terhelés miatt alakul ki. Máskor viszont az egész szervezet mélyebben ülő, komolyabb zavarának jele.

Jellemzői: a természetes, orron át történő belégzés akadályozott, a fülkürti szellőzés zavart.

Mit lehet a gyereken látni?

 • horkol 
 • alvás közben hátraveti a fejét 
 • alvása az elzáródásból adódó légzési szünetek miatt zavart, ezáltal reggel, az iskolában álmos 
 • hallása csökkent 
 • beszédértési elmaradottság léphet fel: a beszéd elmosódik, hosszú idő után a szájpad és állkapocs fejlődése zavart szenved 
 • a környezethez való viszony megváltozik: ingerültté, agresszívvé, eltompulttá válhat a kicsi. 

Figyelem!
Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, szükség van-e műtétre, tisztában kell lenni vele, milyen mértékű és milyen régóta fennálló a jelenség. Meg kell állapítani, hogy mekkorák az orrmandulák, ki kell zárni az idült melléküreg-gyulladást, az allergiát, a központi hallás- és beszédzavart.

Kezelése

Szokványosan 3-4 hétig nyálkahártya-apasztó, nyákoldó, antibiotikumos, esetleg kortizonos orrcseppel.
Az orr szellőzésére légzési gyakorlatok egyszerű segédeszközökkel.
Ha ez nem eredményes, akkor ki szokták venni az orrmandulákat, és felszúrják a dobhártyát, esetleg csövecskét helyeznek be, mely aztán magától kiesik.

A kiegészítő terápia alapja a szervezet hőháztartásának és öngyógyító erőinek serkentése.

 • Gondoskodjunk róla, hogy a gyerek lábai mindig melegek legyenek, ehhez jó a zokni, cipő, mamusz, meleg lábfürdő – emelkedő hőmérsékletű vízben – vagy a rendszeres mustár-lisztes, gyömbér-lisztes lábfürdő (talpborogatás) és a lábak bedörzsölése este (hideg láb esetén bármikor) 10%-os orbáncfűolajjal. 
 • A sajátvér-terápia kasvirággal kombináltan nagy lökést adhat az immunrendszernek. 
 • Jó lehet a helyi kezelés meleg vörös lámpával. 
 • Kenjünk Gencydo krémből naponta 3x4 hétig az orrhátra. 
 • Sokat segíthet a speciális garattörlés növényi fertőtlenítővel, hogy a kórokozó-raktárat megszüntessük. 
 • A váladék felszívódását segítik az orrból a jógából ismert légzőgyakorlatok. Kis gyerekekkel tréfás orffújós gyakorlatokat lehet kitalálni (farsangi anyósnyelvet felfújni, tollpihét odébb fújni, ping-pong labdát görgetni az asztalon ...)
 • Az orröblítés sós vízzel is hasznos lehet a panaszok kezelésében. 
 • Makacs esetben legtöbbet az alkati kezeléstől remélhetjük. Ehhez kérjük hozzáértő orvos segítségét. 
 • Táplálkozás: feltétlen fontos a tej, cukor, cumi, cumisüveg kerülése, a rágás szorgalmazása és a kiegyensúlyozott reformtáplálkozás. 
 • Bélflórarendezés: különösen többszöri antibiotikus kezelés után ajánlott. 
 • A gyereknevelésben legfontosabb a következetesség és a gyerek önállóságra szoktatása, másrészt a leválás (egyéniség születésének) tiszteletben tartása, a túlzott szimbiózis (függőség, összefonódás) kerülése. 
 • Elengedhetetlen a ritmusos életvezetés. 
 • Ne felejtsük el az érzékszervek higiénéjét, a terhelések csökkentését: a tv, rádió, PC-játékok élvezetének csökkentését. 
 • Lelkileg alapvető fontosságú a gyakran fennálló „parázsló” családi feszültségforrások tisztázása, rendezése (a testi-lelki „kilégzés” lehetővé tétele).  
 • Az éneklés, a furulyázás és a fúvós hangszereken történő zenélés gyakran igazi gyógyulást hoz az évek óta küszködő gyerekek számára. 

Tipp: 
a klóros, hideg vizet kerülni kell: uszodában füldugó, gyors leszárítás, sapka ajánlott.