Alsó légúti fertőzés, hörgőgyulladás

Lázas, köhögő gyermekeink kezeléséről

Egy másik cikkemben beszámoltam arról, hányszor lehet egy gyerek náthás egy télen, és arról, hogy  hogyan kezelhetjük ezeket.

De mi van, ha a az egyszerű nátha lejjebb csúszik, és egy kiadós hörgőgyulladás lesz belőle?
Kellő türelemmel és éber gondozással ilyenkor is megspórolhatjuk a lázcsillapitók és antibiotikumok nagy részét. 

A fertőzések természetes lefolyása

Ha a hurutos fertőzés leszáll, begyullad a légcső nyálkahártyája (tracheitisz) és a hörgők nyálkahártyája (bronchitisz) is. Ha a légcső bejárata, azaz a gége érintett, a gyerek bereked. A mélyebb szakaszok gyulladása köhögéshez vezet. Ezeknél a fertőzéseknél a gyereknek általában egy-három napig többé-kevésbé magas láza van, levert. Néha a vírusos betegségekre jellemző kétpúpú lázgörbét is megfigyelhetjük. Vagyis egy rövid, kétnapos, általában észrevétlenül lezajló hőemelkedést, melyet – egynapos szünet után – egy kb. háromnapos magasabb láz követ. Ilyenkor ne ilyedjünk meg rögtön a láztól. Ha a gyerek általános állapota jó, akkor három napig kezelhetjük  magunk is. Három napnál tovább tartó, 38,5°C-ot meghaladó láznál a biztonság kedvéért mutassuk meg az orvosnak.

Általában először száraz a köhögés. Egy-két nap múlva szerózus lesz, ami annyit jelent, hogy világos, átlátszó, szintelen váladék ürül. Ezt követi az úgynevezett mukózus szakasz, amikor a váladék nyákossá, sűrűbbé válik. Ilyenkor előfordulhat, hogy sárgás-zöldes szinű lesz. Ezután vagy kiszárad és megnyugszik a folyamat, vagy purulenssé, azaz gennyessé válik, tehát felülfertőződik baktériumokkal. Ilyenkor a láz tovább tart, és a gyermek általános állapota is rosszabb.  

Hogy néz ki a kezelés  a gyakorlatban?

- Biztosítsunk a gyereknek kellő nyugalmat. Ne tegyük ki izgalmaknak, terheléseknek, melyek erősen igénybe veszik szervezetét (érzékszerveit és feldolgozó erejét). A TV, elektronikus játékok heveny betegség idején jelentsenek tabut.

- A táplákozásban csökkentsük a cukor, a tej és a gyümölcslevek arányát, ha lehet időszakosan teljesen hagyjuk el őket. A zsir és a fehérjék arányát átmenetileg csökkentsük a könnyen emészthető szénhidrátok javára. Kellő mennyiségű (napi 1,5-2 liter) folyadékot biztositsunk pl. kellemesen fűszeres meleg levesek, teák formájában. Ez fontos a nyák oldásához, és az anyagcsere ill. emésztés kellő serkentéséhez. Nem csak a folyadék mennyisége érdekes, de összetétele is. Láz során a gyermek izzad, tehát a sókra is fokozottan szüksége van.

- Öltözködésük legyen réteges és kellemesen meleg – tetőtől talpig. Ne legyenek hézagok (pl. a boka vagy a derék körül). Láz esetén természetesen könnyebben öltöztessük őket.

- Biztosítsunk kellemes levegőt a lakásban. Bár a városban lakóknak e téren nehéz a dolguk, friss, ne túl száraz legyen (kb. 50%-os nedvességtartalmú és 20 fok körüli). A spasztikus jellegű köhögésnél akár hidegebb is lehet, de ekkor különösen ügyeljünk az öltözékre. Néhány csepp levendula-, citromfű-, kakukkfű vagy mentaolajat tehetünk egy kendőre vagy egy tálkában a fűtőtestre téve. Óvatosan, nehogy túl sok legyen, mert az még jobban ingerelheti a nyálkahártyákat.

Ha a lakás levegője “beteg”, akkor az ránk is megbetegítőleg hat. Erre az angol nyelvterületen a sick building-szindróma” kifejezést használják. Ez annyit jelent, hogy egy „beteg házban” (rossz levegő, allergének, penész, por, elektroszmog stb.) a benne élő ember is megbetegszik. Ha tehát egy gyerek nagyon sokáig, vagy bizonyos időszakokban köhög, erre is érdemes gondolni.

- A természetes gyógymódok közül a külső beavatkozások egész tárháza áll rendelkezésünkre:

- Inhalálás kamilla-főzettel. A dolog munkás, ám nagyon hatékony. Megéri!

- Sokáig elhúzódó köhécselésnél, visszatérő fertőzéseknél kúraszerűen alkalmazhatunk lábfürdőket. emelkedő hőmérséklettel, esetleg gyömbér-porral. Akkor serkenti a hőháztartást és az immunrendszert hatékonyan, ha megjelenik a gyerek homlokán 1-2 izzadtságcsepp. A kúra 3-4 hétig tartson.

- A száraz ingerköhögést a mellkas 10%-os levendulaolajjal való bekenése, beborogatása csillapítja. Heveny, nyákos stádiumban kezdetben meleg citromos, majd túrós-joghurtos vagy krumplis pakolás segít.  

Túrós-joghurtos mellkas pakolás

A túrót 1:1 összekeverjük joghurttal, hogy egy jól kenhető massza legyen belőle. Kis lábasban 40 fokra melegítjük, majd a kezelendő felület nagyságában egy nagy zsebkendő vagy vékony pamutkendő közepére kenjük. Széleit ráhajtjuk, és az egészet egy régi pelenkára tesszük. Ezután a gerinc felől két oldalra legörgetve a mellkas háti részére felhelyezve jól rögzítjük. Mindkét kendő gyűrődésmentes legyen. Ezekre még egy réteg gyapjú vagy sál jön, mely fel tudja szívni az esetleg még kiszivárgó folyadékot. A gyerek a hátán fekszik.

Míg a gyömbéres pakolásnál csípő melegre, addig a túrónál hűvös nedvességre kell felkészítsük a gyereket. Sok gyerek egyszerűen meztelen csigának hívja.

A pakolást addig hagyjuk fent, amíg a túró meg nem szárad, akár fél napra, vagy egész éjszakára. Hogy ez meddig tart, az attól függ, milyen vastag a túróréteg (3-8 óra).

A pakolás ekcémára hajlamos és tejallergiás gyerekeknél nem ajánlatos. Nekik a pasztás borogatást ajánlom.
 

 - Meleg teák egyenként, vagy keverve, némi repce- vagy akácmézzel ízesítve termoszból a nap során folyamatosan adagolva adhatók. Martilapu, acsalapu, lándzsás utifű, kankalin-gyökér, hársfavirág, csipke, kakukkfű, ánizs, vadárvácska, fehér és erdei mályva gyökere, kökényvirág, fekete bodza, ökörfarkkóró, édesgyökér, apróbojtorján a leginkább beváltak.

 - A nyáktermelődésről és a vele járó köhögésről azt érdemes tudni, hogy:

Egyiket sem kell csillapítani, főleg nem szabad elnyomni! A kiváltó okot, és nem a tünetet kell kezelni. A nyáktermelést, a nyákoldást és a nyákürítést külön-külön figyelembe véve differenciáltan érdemes kezelni. A borostyán levelének kivonata pl. nyákoldó, és enyhe jód-tartalmánál fogva fertőtlenítő hatású is. A „köptető” kifejezés sok mindent takarhat, nézzük meg mi van benne! Még a homeopátiás szereknél is ügyelnünk kell az adalékokra (vivőanyagok, tartósítószer, ízesítők ...), melyekből egyesek többet tartalmaznak, mint a kedvező hatású potenciált szerekből.

Ha a nyák már oldott, tehát a gyerek lazán köhög, nem kell több nyákoldót adni.

Elég, ha a kezdetben még száraz köhögésnél napi 5-6x1 evőkanálnyit adunk 1-3 napig. Ha oldott, produktív a köhögés, hagyjuk abba adását.

Homeopátiás tallózó a köhögés differenciált kezelésére:

Bryonia           - a köhögés száraz, fájdalmas, szúró, a beteg hidegre szomjazik,
                                             mellőzi a mozgást, hangulata rossz, elutasító.

Tartarus stib.  - a nyák nyúlós, a légzés szörtyögő.

Spongia          - a köhögés görcsös, ugató, éjszaka (23-2h) romlik.

Drosera           - a köhögés viszkető, ugató, éjszaka hányással jár,
                                               éjfél utáni romlás jellemzi, esetleg rekedtség kíséri.

Ipecachuana    - hányinger, hányás áll előtérben, a köhögés spasztikus sípolásra
                                                hajlamos, légszomj kisérheti, eleinte száraz, majd
                                                igen nedves-szörtyögő, éjszakai romlás és
                                                rossz-elutasító hangulat jellemzi.

Phosphorus     - szegycsont alatti fájdalom, gége-viszketés, rekedtség kíséri,
                                                 ugató köhögés, esetleg véres váladék, orrvérzés,
                                                  mélyebbre leszálló gyulladás jellemzi. Hidegre és
                                                  este rosszabbodik, mozgási nyugtalansággal jár.
                                                  Lelkileg extrovertált, mégis félős emberekre jellemző.

Sulfur iod.           - gennyes, bűzös váladék esetén válik be.

Stibium sulf. aurantiacum     - idült, jellegtelen, éjjel-nappal fennálló hörghurutnál.

Ammonium caust.                   - hosszú éjszakai rohamok esetén, melyek nem spasztikusak.

Causticum           - a torok-gége tájékán fájdalmas szárazság és rekedtség kíséri,
                                                   hidegben és száraz időben rosszabb. Az illető
                                                   együttérző, introvertált, konfliktusban visszahúzódó,
                                                   agresszióját elfolytja.

Cuprum ars.    - szakaszos, hosszú rohamok, éjszakai rosszabbodás
                                                   és spasztikusságra való hajlam jellemzi.

Sticta pulm.        -náthával

Rumex                 -folyamatos, rövid rohamok, éjszakai rosszabb (22-23h),
                                                     visszatérő nátha, hideg-érzékenység jellemzik. 

A tél végére legyengülő szervezet roborálására cickafark, echinacea, tüdőfű, csalán, ginko, zsálya, édeskömény, lándzsás utifű, nagy adagban adott C-vitamin alkalmas.

Tudta?

Egy heveny légcsőhurut után sokszor két-három hétig is eltarthat, mire a hörgők nyálkahártyája megnyugszik, teljesen regenerálódik. Ám az óvodás vagy nagycsaládos kisgyerek ősszel és télen általában ennél hamarább újra megbetegszik. Ezáltal úgy tűnik, mintha állandóan beteg lenne.

Félre az aggodalommal!

Szövődményekkel valójában sokkal ritkábban kell számolni, mint amilyen gyakran orvosok és betegek riogatják vele egymást. Az óvatosság igen, de a félelem nem jó tanácsadó ilyen helyzetben. Két-három hétnél tovább tartó köhögést mutassunk meg az orvosnak, ha bizonytalanok vagyunk. Jó, ha a szülők tudják, hogy a legtöbb hurutos fertőzés kellően gondos ápolással magától, szövődménymentesen gyógyul. Az ilyenkor szokványosan alkalmazott gyógyszerek, melyek a tüneteket elnyomják (lázcsillapítók, köhögéscsillapítók, hetek át adott köptetők és a „biztonság kedvéért“ adott antibiotikumok), külön megterhelést jelentenek a szervezet számára.

Eredményes ápolást kívánva, üdvözlettel dr. Szőke Henrik